1/2 kg maki 1 dag cukru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży 1/4 l. mleka 1/2 łyżeczki soli na ciasto drożdżowe 1 kg kapusty kiszonej 6 dag smalcu 1 cebula szczypta pieprzu na nadzienie
Przygotowanie
Zrobić ciasto drożdżowe. Ugotować kapustę, odcisnąć z wody, drobno posiekać i usmażyć z cebulką na smalcu, posolić i posypać pieprzem. Jaja ugotowane na twardo drobno posiekać. Gdy ciasto wyrośnie, nabierać łyżką po 4 dag, otaczać w mące i rozwałkować na cienki, okrągły placuszek, wsypać na środek trochę jaja, położyć na to łyżeczkę kapusty, rozprowadzić wzdłuż. Z jednej strony przy brzegu rozciąć nożem 3 cm ciasta z przeciwległej strony — na wprost rozciętego miejsca — wziąć w dwa palce i przewlec je przez naciętą szparę, następnie przeciągnąć oba te brzegi aż pod spód knysza. Tym sposobem zamyka się nadzienie, które jest całkiem przykryte. Układać knyszki na posmarowaną smalcem blachę. Gdy urosną, pociągnąć po wierzchu piórkiem maczanym w jaju, posypać tartą bułeczką, piec 20-30 min. w gorącym piekarniku, gdy zrumienią się, posmarować po wierzchu roztopionym masłem, wsunąć ponownie na minutę do piekarnika, będą z wierzchu kruche i smaczne. Powinno być 35 knyszyków.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.