Dziękuję, znalazłam jak tez i rodzinne miejscowości męża.
A to mój Babin:
Adam Jarocki sprzedał majątek Bogdanowce, odziedziczony po swoim ojcu i po roku 1846 i kupił majątek Babin koło Starego Konstantynowa (gubernia wołyńska). Obszar majątku wynosił 592 dziesięcin, czyli około 1184 morgów. Ziemia czarnoziem z gliną, rzeka, trochę łąk w dwóch kawałkach. Odległość od stacji kolejowej, Połonna 60 wiorst, od stacji Wojtowice 40 wiorst, od stacji Deraźnia 40 wiorst. Czytam w notatce kreślonej ręką Edwarda Komornickiego, więc mojego ciotecznego wujkopra dziadka, że wtedy.............. Robotnik dziennie otrzymywał płacę w lecie do 40 kopiejek, a w zimie 20 kopiejek, roboczych sił dostateczna ilość........ Notatka ta dotyczy 1901 roku.
Babin był na Wołyniu popularną miejscowością z powodu olbrzymiej karczmy, zbudowanej przed setką czy więcej lat. Stała ona w środku wsi i dawniej służyła za punkt generalnego wypoczynku dla taborów wozów, na których tak zw. czumaki zwozili do Warszawy sól, zbieraną w zalewach morza Azorskiego. Karczma ta w fantastycznych opowiadaniach, uchodziła za punkt wypoczynkowy na szlaku handlowym Bliski wschód - Krym -Rzym i dlatego gdy ktoś chciał obronić, czy usprawiedliwić jakiś postępek fałszywą analogią do całkiem innego, padało, jako wyraz sprzeciwu zapytanie- "Dobrodzieju, gdzie Krym, gdzie Rzym, a gdzie babińska karczma?"- Co ma jedno do drugiego?
Jaroccy moi w Rososzy spędzili 18 lat, a w Babinie 17 bardzo szczęśliwych lat. Adam Wincenty był zawołanym rolnikiem. Natomiast w małżonce miał idealną towarzyszkę w życiu i pracy. Otoczeni byli ośmior-giem dzieci, z których najmłodszy urodził się w 1846 roku. Żyli dostatnio. Babin kupili z zamiarem założenia stałego domu rodzinnego, dla siebie i przyszłych pokoleń. Ale los pokierował te plany całkiem inaczej i na starość zostali tylko z jednym synem Adolfem w pustym wielkim domu, kiedyś tak tętniącym życiem. Zmarli prawie jednocześnie. Najpierw Adam Jarocki, spadł z konia, zaraz po nim zmarła Antonina w 1882 roku.
Babin został sprzedany za 69 000 rubli w dniu 1 stycznia 1896 roku.