Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Lisowski Anastazy

26.05.2015 09:54
Szukam jakiś informacji informacji o moich przodkach. Mój pradziadek to Anastazy Lisowski. Przed II wojną światową mieszkał w wsi Wólka Makowiecka (gromada Wólka Markowiecka, gmina Chorów, powiat Horochów, woj. wołyńskie). W 20 leciu międzywojennym wziął ślub. Urodził się tam, zmarł już na Lubelszczyźnie.

Odpowiedzi (3)

30.05.2015 15:12
Organizacja Strzelecka w Wólce Markowieckiej (ok. roku 1938)

http://wolyn.freehost.pl/fotoold/wolka_ ... ka/10.html

Fotografia

Na fotografii znajdują się

Od lewej siedzą: Marian Łaszkowski, Anastazy Lisowski z synem Eugeniuszem, Aleksander Rutkowski (były wójt gminy Chorów, powiat Horochów), nauczycielka Zającowa, Izydor Kowalczuk (Ukrainiec, wójt gminy Chorów, sprzyjał Polakom, ostrzegł mieszkańców Wólki w lipcu 1943 r. przed bandami), Zygmunt Konsowicz, sołtys Wólki Markowieckiej), Marian Sawicki. Stoją: Benedykt Pietruszewski “Saszka” (Ukrainiec), Czesław Łaszkowski (brat Marian siedzi), Romuald Sawicki, Kazimierz Jurkowski, Bolesław Stanisławski (zginął na Bielinie), Longin Tomaszewski (zginął na Bielinie po amputacji obu nóg), Zinkiewicz “Nadzik”, Kazimierz Dmitrowski (lub Gmytrowski), Zinkiewicz (brat “Nadzika”).
30.05.2015 16:21
WÓLKA MARKOWIECKA

gromada Wólka Markowiecka, gmina Chorów, powiat Horochów, woj. wołyńskie
parafia Łokacze

W Łokaczach była parafia pw. Świętego Antoniego Padewskiego, erygowana w 1726 roku, z kościołem murowanym od roku 1771.
22.06.2015 11:03
Bardzo dziękuję wszystkim. Kilka informacji napisanych powyżej pozwoziły mi dotrzeć do mojego prapradziadka Karola Lisowskiego.

[skluczowe]Lisowski[skluczowe]Wołyń[skluczowe]Wólka Markowiecka[skluczowe]Łokacze[skluczowe]Karol