Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z chorutem czyli gandżabur

22.05.2013 20:51
Zupa z chorutem czyli gandżabur

Składniki:

kości wołowe lub schabowe, warzywa, chorut, śmietana, mąka kukurydziana. Na uszka: mąka, jajo, mielone mięso wieprzowe lub baranie albo mieszane, sól , pieprz, cebula.

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Dodać kawałek chorutu utartego z półszklanką kwaśnej śmietany i łyżką mąki kukurydzianej.

Zagnieść ciasto, jak na kołduny. Zmielone surowe mięso doprawić solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulą. Farsz dokładnie wymieszać. Sklejać małe uszka.

Po ugotowaniu rozłożyć je na talerze i zalać przyrządzoną wcześniej zupą z chorutem. Jest to niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, nawet dla bardzo wybrednych smakoszy.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]