60-70 dkg kg buraków, 1,5 szklanki kwasu z buraków, 1 duża cebula, ok. 3 l wywaru z mięsa i warzyw, 1/4 kg kiełbasy, 3/4 szklanki śmietany 22 proc., mąka, sól, pieprz, ew. cukier.
Dodatki: 10 dkg słoniny, ziemniaki - ilość wg. uznania.
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie wyszorować, ugotować, ostudzić. Zdjąć skórkę i zetrzeć na dużych otworach tarki. Wrzucić do wywaru, gotować na wolnym ogniu przez 15-20 min. Pod koniec dodać podsmażoną z plasterkami kiełbasy pociętą w kostki słoninę i cebulę oraz kwas z buraków. Posolić, ewentualnie ocukrzyć, posypać pieprzem. Zabielić śmietaną rozkłóconą z łyżką mąki.
Ugotować w posolonej wodzie ziemniaki, odcedzić, lekko rozgnieść i okrasić słoniną ze skwarkami.