Białoruski sposób robienia wodzianki z różnych jagód i owoców.
Sposób przygotowania:
Wziąć 4 kilo jakichkolwiek dojrzałych jagód, wsypać do wielkiej butli. Odgotować i ostudzić dziewięć litrów wody, wlać na jagody do butli i dodać 1 1/2 litra dobrego spirytusu. Zawiązać butlę papierem, nakłuć szpilką postawić ją na słońcu na oknie na dwanaście dni. Na trzynasty dzień przecedzić przez sukienny worek, dodać 2 1/4 kilo cukru, wlać do czystej butli i obwiązawszy papierem postawić na słońcu na jedną dobę, a potem przecedzić przez sukienny worek i rozlać do butelek, zakorkować dobrze, obwiązać drutem lub dratwą, zasmolić i w piwnicy do piasku suchego wstawić. Po upływie dwóch tygodni można używać.
Życzymy smacznego!
Bibliografia
[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938]