Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Paszteciki z ciasta drożdżowego bąki

23.05.2020 17:32
Paszteciki z ciasta drożdżowego bąki

Składniki

15 dag mąki
1/8 l. mleka
2 żółtka
1/2 łyżki rumu
2 dag drożdży
3 dag masła
1 dag cukru
5 dag mąki do wyrabiania
sól na ciasto
18 dag gotowanego mięsa
1/2 cebuli
2 dag masła
1/2 bułki
2 białka na nadzienie
1/2 kg smalcu do smażenia

Przygotowanie

Wykonać ciasto drożdżowe z podanych składników; gdy urośnie, nabrać stołową łyżką, włożyć do środka ciasta łyżeczkę ciepłego mięsa zmielonego i przyprawionego, umaczać palce w mące i zebrać ciasto wokół mięsa, ścisnąć, wyrównać na podłużną bułeczkę, kłaść na serwetkę posypaną mąką, przykryć serwetką z wierzchu, położyć w ciepłym miejscu, gdy podrosną, smażyć na rozpalonym smalcu jak pączki. Rondel do smażenia powinien być mały, na dwa paszteciki, aby były głęboko w smalcu, inaczej się nie usmażą. Powinno wyjść 12 pasztecików.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.