Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Sznycle wieprzowe siekane

24.02.2021 08:41
Usiekać pół kilo wieprzowiny i pół kilo cielęciny; wyżyłować dobrze i jeszcze raz przesiekać; namoczyć w mleku 2 bułki (kajzerki) wycisnąć dobrze, dać małą łyżkę świeżego, surowego masła, trochę pieprzu, soli, jeżeli kto lubi dać do mięsa ząbek czosnku, rozetrzeć przecedzić z wodą (przez muślin). Zwykle daje się cebule pieczone tarte, 1 jajo całe, 2 żółtka. Mięso miesić ręką tak długo, aż się utworzy jedna masa, umaczać rękę w wodzie i wyrabiać z tego mięsa podłużne gałki. Przygotować utartą i sianą bułkę, wy­rabiać zgrabne sznycle, z jednej strony szersze z dru­giej węższe. Mieć wyklarowane masło, rozgrzać je na brytfannie, układać tam sznycle i na wolnym ogniu smażyć. Wydać na stół z brukwią, karpielem, marchwią, groszkiem, lub obłożyć wokoło półmisek skrobanym chrzanem. Sznycle układa się w rondo na półmisku! — (można również do środka półmiska włożyć kalafior ugotowany).


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI
Ta strona wymaga zapisu cookies do prawidłowego działania. Aby móc je zapisać na tym urządzeniu, wymagana jest Państwa zgoda. Jeśli nie wyrażą Państwo zgody - wtedy żaden plik cookie nie zostanie zapisany, ale funkcjonalność strony będzie ograniczona, m. in. nie będzie można się zarejestrować, zalogować, pisać komentarzy, nie będzie dostępu do materiałów dostępnych tylko dla zalogowanych. Ponadto informacja ta będzie pojawiać się na każdej stronie, gdyż zapisanie braku zgody na cookies wymagałoby zapisania braku tej zgody w cookies, a na to nie mamy zgody. Szczegóły na stronie Polityka prywatności. Decyzję tę można w przyszłości zmienić na stronie Polityki prywatności.