Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Bigosek Kápłoni

14.04.2012 00:00
Bigosek Kápłoni
„Kápłoná upiecz, mięśiste drobno pokráy, á kośćiste ták włóż z członkámi. Cebulę drobno, Pietruszki, rosołu wley, Masła płókánego, Pieprzu, Kwiatu, przywarz á day ćiepło. Jeżeli chcesz Cytrynę wycinać, álbo octu dobrego winnego wlać, álbo Agrestu włożyć.”
Bigosek z Ryb pieczonych śiekány, álbo kráiány drobno.
„Takimże sposobem Rybę upiecz, skray jáko naydrobniey nożem, kośći wyrzuciwszy. Zrób Sapor taki:Weźmiy Octu, Oliwy, Pieprzu, Cynamonu, Limonia w talerki, Oliwek y Agrestu jeżeli chcesz. Soli, Rożenkow drobnych, Słodkości, przywarz á bigosek na pułmisku poleway.”

(Stanislaw Czerniecki, „Compendium ferculorum”, 1683)