Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

17.05.2013 14:47
Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki:

10 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, 2 łyżki masła, 3 litry wody, liść laurowy, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć na noc zalewając 3 litrami wody. Następnie zagotować, dodać umytych, obranych jarzyn, przypraw i ugotować do miękkości. Po sporządzeniu wywaru grzybowo-jarzynowego, wyjąć grzyby i pokroić w paseczki, ponownie włożyć do wywaru. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do zupy. Zagotować

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]


[skluczowe]wigilijnepotrawy