Dwie szklanki letniej śmietanki posolić, wlać trzy łyżki gęstych dobrych drożdży i rozczynić z mąką jak zwyczajnie. Skoro się podniesie, wybijać mocno, wlać szklankę sklarowanego masła, kwaterkę cukru, 10 żółtków ubitych do białości i tyle mąki, aby się dały robić małe lekkie bułeczki, które układać po dwie jedną na drugą i na blachę wysmarowaną masłem; skoro podejdą, posmarować jajkiem i wstawić do lekkiego pieca na pół godziny. Po upieczeniu oddzielić bułeczki, skropić mlekiem, posypać cukrem z cynamonem i wstawić prędko póki nie ostygną do pieca dla osuszenia. NB. Chcąc mieć sucharki mniej tłuste zamiast śmietanki użyć mleka i mniej włożyć masła.
Bibliografia
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)” (WILNO 1881]