Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Sznycel cielęcy

17.05.2013 14:56
Sznycel cielęcy

Składniki:

40 dag cielęciny bez kości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 szklanka śmietany 18%, natka pietruszki, 1/2 szklanki mąki, łyżka masła, tłuszcz, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Umyte mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułki tartej, śmietany, posiekanej natki pietruszki i roztopionego masła, doprawić. Uformować sznycle, oprószyć mąką, kłaść na rozgrzany na patelni olej, zrumienić z obu stron, zalać śmietaną i dusić kilka minut na małym ogniu

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]