Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pieczeń cielęca szpikowana

19.05.2019 09:49
Pieczeń cielęca szpikowana

Dobrą i tłustą pieczeń wymoczyć w słodkiem mleku przez parę godzin, wyjąć, włożyć na kilka minut do wrzącej wody, wycisnąć, osolić, naszpikować słoniną, włożyć na rożen, i piec polewając masłem. W czasie pieczenia podstawić patelnię, aby sos na nią ściekał. Skoro będzie gotowa i rumiana, zdjąć z rożna, osypać sucharkiem i zalać sosem.
Dobrze jest przy dopiekaniu pieczeni posypywać jeszcze na rożniu sucharkiem, skropić masłem, i zdjętą zalać sosem.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]