Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Prosię pieczone nadziewane

15.05.2020 15:21
Prosię pieczone nadziewane

Oczyścić prosię, to jest: oparzyć, oskrobać, opalić, opłókać, namoczyć w wodzie na godzinę, natrzeć solą z wierzchu i ze środka, nadziać, zaszyć, włożyć na rożen i piec, smarując często młodą słoniną uwiązaną u patyczka. Z początku ogień powinien być nie wielki, jak się zacznie rumienić dołożyć ognia, obracać prędko, nie przestając nacierać słoniną. Można piec prosię na brytfannie w piecu, położywszy mały niski dynarek lub jakie żelazo na krzyż, żeby się rumieniło wszędzie; smarować słoniną w piecu powinno siedzieć godzinę.

Farsz robi się następnym sposobem: Ugotować letkie z prosięcia, z kawałkiem młodej słoniny, wątróbkę zaś na surowo; wszystko razem posiekać jak najdrobniej i przefasować przez durszlak; wlać parę łyżek masła, trzy całe jaja ubite, wsypać soli, pieprzu, majeranku, kubek tartej bułki, wymieszać dobrze i nadziać tem prosię. Kto lubi na słodko, sypie garść wypłókanych drobnych czarnych rodzenków i łyżeczkę cukru. Drugi rodzaj nadziewania jest z kaszą: wątróbkę usiekać na surowo, kaszę gryczaną grubą uprażyć w słoninie z solą wymięszać z wątróbką, wsypać pieprzu, soli majeranku wlać masła i tem nadziać prosię.

ZOBACZ - Księgarnia. Recenzje książek, wymiana - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Przepisy

365 OBIADÓW KSIĄŻKA KUCHARSKA


Bibliografia

http://przepis.ovh/tag/Lucyna Ćwierczakiewiczowa 365-obiadow-za-piec-zlotych (Warszawa 1858)