Dokładnie tę dyskusję Panu zaproponowałam post wcześniej

Ale chyba nie raczył Pan nawet tam zajrzeć, inaczej nie proponowałby Pan mi tego samego.
I nawet Pan tam proponuje podpisywanie się nick'ami, więc nie bardzo rozumiem czemu teraz Pan tego działania nie akceptuje.
Jestem natomiast za tym, żeby nick nie był dziwaczny, najlepiej aby był imieniem autora lub do imienia nawiązywał. Znakomicie ułatwia to komunikację we wszelkich zwrotach ad personam, np.: „pani Hanko”, „panie Mietku,”…, a nie „Pani/ Panie ghgfghfd”.
Natomiast stanowisko Marcina Niewaldy - twórcy, administratora i szefa DHRP jest wciąż takie same:
Przy czym na Forach w sumie panuje taka forma że podpisem jest w sumie nick. Mi też się to nie podoba, dlatego moim nickiem jest imię a awatarem zdjęcie.
Chwała tym którzy potrafią wyjść poza ramkę i podpisać podst.
Z drugiej strony też rzadko odpisuje na posty typu "nazwisko + mail", a na listy tego typu w ogóle.
Ewentualnie używam formy
"Szanowny Panie Brak Podpisu"
albo
"Szanowny Podpisie Nieczytelny"
Chodzi mi tylko o to że postawmy się w sytuacji człowieka, który trafia do nas po raz pierwszy, nie widzi jeszcze różnic, wyjątkowości, nie zna zasad, napisanie postu jest dla niego trudne, a kliknięcie "Wyślij" jest ogromny stresem czy to wszystko nie zniknie". Instrukcja użytkowania jest już i tak dla niego skomplikowana. Czy warto dokładać mu w tym momencie dodatkowe zakazy?
Myślę że lepiej zachęcić, otworzyć, pokazać drogą na której też będzie powiedziane wyraźnie. "Na naszym forum przedstawiamy się, dziękujemy i zachowujemy się jak ludzie a nie jak bydło". Popatrzeć przez palce że w pierwszym poście ludzie tak się zachowują. Zrobić tak żeby przyszli tu po raz drugi, trzeci a wtedy w międzyczasie im wyjaśnić jakie są zasady. Myślę że to praktycznie lepsze, bardziej przyjazne.
Odpowiedzieć chamstwem na chamstwo potrafi każdy osioł. Odpowiedzieć na chamstwo uprzejmością potrafi bardzo niewielu. A jeszcze wyższa szkoła jazdy to taka odpowiedź żeby była jednocześnie uprzejma i wychowawcza. To naprawdę rzadki diament. Ale przecież nasze Forum gromadzi ludzi niezwykłych.
Podkreśleń użyłam sama.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Czerwieniec