Jak dotrzeć do list weteranów Powst. 1863 r, którzy mieli organizowane tzw. przytuliska w kilku miastach - m.in. w Krakowie i we Lwowie.
J.Piłsudski zaraz po reaktywacji II RP polecił ich spisać - w 1latach 918-19 żyjących było jeszcze ponad 3000 żołnierzy. Przyznano im renty? zapomogi? i organizowano pogrzeby na koszt Państwa Polskiego. Pradziadek mojego Ojca, Michał Syroczyński (ur. ok.1815 -zmarł ok. 1919 w wieku 104 lat) był takim weteranem. Mój Tato (ur.1915) pamiętał, że miał taki "państwowy" pogrzeb .
Nie wiemy, niestety, gdzie odbył się ten pogrrzeb, dlatego nie wiemy, gdzie szukać aktu zgonu tego Przodka. Nie wykluczone,że ten mój pra-pradziad Michał Sy(e)roczyński mógł być synem lub bratankiem Ambrożego Syroczyńskiego , uczestnika Powstania Listopadowego, który zmarł w wieku ok. 80 lat i pod koniec (lata 70-80) XIX w. został pochowany w Kwaterze Powstańców Listopadowych we Lwowie, na Cm. Łyczakowskim (jest o tym wzmianka w wydanej z okazji 100 rocznicy Powst.Listop.- przez Komitet Obywatelski Obchodów Rocznicy we Lwowie -pamiątkowej publikacji ). Istniała tam także Kwatera Powstańców 1863. Czy jeszcze istnieją te kwatery? Gdzie można znaleźć spisy tam pochowanych oraz spis weteranów (ten Piłsudskiego) i te z "przytulisk"? Szczególnie interesuje mnie Przytulisko Lwowskie. Może ktoś juz się natknął na takie problemy?