Pozwolę sobie zacząć zupełnie nowy wątek, poświęcony gałęziom rodu i rodziny Wołodków z Komarówki Podlaskiej i okolic.
Na początku chciałem zaznaczyć, to co gdzieś tam usłyszałem od babci, czy jej sióstr, że PONOĆ w Komarówce i okolicach były 4 klany Wołodków (niespokrewnionych ze sobą, bądź posiadających wspólnych przodków w tak odległej przeszłości, że o tym się zapomniało). Więc mimo jednego nazwiska występującego w tej wsi, można mówić o rodzinach zupełnie nie związanych ze sobą.
Jeżeli ktoś mógłby to w jakiś sposób potwierdzić, zweryfikować, byłbym zobowiązany.
Przeczytałem księgi z lat 1810-1910 udostępnione na stronach Archiwum Państwowego (szukajwarchiwach.pl), stamtąd też pochodzą wszystkie "odkrycia" dot. Wołodków z Komarówki i okolic. Pewnych drzew (zwłaszcza tych najbliższej rodziny) jestem pewny, natomiast pewne dalsze genealogie będę umieszczał w miarę postępu badań, ew. całkowitego zastoju w ich prowadzeniu. Daty, nazwiska, koligacje --> to wszystko pochodzi z ksiąg, jakie zdołałem przeczytać i odcyfrować. W razie jakichkolwiek pytań, wątpliwości proszę pisać wiadomość, bądź po prostu komentować tutaj na forum.
A w kolejnych postach, kolejne drzewa genealogiczne Wołodków (i ich zstępnych) z Komarówki.