1847. Z kuchni kresowej pani Hlebowicz

Z kuchni kresowej pani Hlebowicz

Postprzez Ludwik » 09.12.2008

Kuchnia kresowa
Chłodnik ze szczawiu - radzi pani Helena Hlebowicz z Hlebowicz.
Dziki szczaw wymyć, wypłukać, porżnąć. Ostudzić, dodać drobno posiekany szczypior cebuli i ogórek z grządki. Podajemy do stołu z czarnym chlebem, dodając do chłodnika śmietanę, koperek i pietruszkę oraz ugotowane na twardo jajko, porżnięte na dwie części. Ostatnie składniki mogą być na stole ustawione oddzielnie, jeżeli przy stole siada rodzina. Natomiast gościom gospodyni domu podaje chłodnik przygotowany w całości.

[za - http://kresy24.pl/showArticles/article_id/68/ ]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Hlebowicze