Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Fenrych Stanisław

9.12.2013 11:56
Fenrych Stanisław (1883-1955)
Urodził się 14 grudnia 1883 roku w Braciszewie, jako syn dzierżawcy majątkowego. Do szkoły powszechnej uczęszczał w Gnieźnie, a wykształcenie średnie, rolnicze zdobył w Szamotułach. Dzięki pomocy rodziny i pożyczce nabył majątek Stroppen na Dolnym Śląsku, który w 1918 roku sprzedał i nabył Pudliszki, znajdujące się w granicach Polski. Już w 1919 roku, w czasie wyjątkowych urodzajów, uruchomił tu produkcję powideł i marmolady. Po odniesionym sukcesie, w roku 1920 wybudował fabrykę konserw, którą w szybkim tempie rozwija, czerpiąc surowce z własnych upraw, wprowadzając coraz to nowe odmiany pomidorów i szparagów. Następnie otwiera dział produkcji suszu owoców i warzyw, głównie dla potrzeb wojska. Znajduje wielu odbiorców, ponieważ Fenrych słynął z wysokiej jakości swoich produktów. Udoskonala ciągle technologie produkcji bazując na nowościach technicznych i konsultując się często z wybitnymi fachowcami, m.in. z prof. Chrząszczem czy dr Szumanem. W czasie intensywnego rozwoju żeglugi polskiej produkował dla „Batorego” i „Daru Pomorza” masło w puszkach. Eksperyment ten powiódł się za co otrzymał Fenrych specjalne podziękowania od kapitana „Daru Pomorza”. Obok przetwórstwa i uprawy owoców i warzyw działała tu cegielnia, mleczarnia, tartak, prowadzona była także przez żonę Fenrycha ferma kur. Z tejże fermy jedna kura rasy Leghorn uzyskała 327 jajek w ciągu roku i zdobyła na wystawie drobiu rasowego w Toruniu, w 1937 roku złoty medal. W 1935 roku zakład wszedł na rynek północnoamerykański i rozpoczął eksport. Dzięki temu zakład wzbogacił się o linię produkcji puszek metalowych, zmechanizowane zostało również pakowanie groszku, dżemów i kompotów.
Stanisław Fenrych należał do ludzi bardzo przedsiębiorczych. Z jego inicjatywy w 1936 roku nakręcono w Pudliszkach film dokumentalny, powstało osiedle mieszkaniowe dla pracowników, przedszkole przyzakładowe oraz sala widowiskowa. W czasie największego rozkwitu zakład uchodził za największą wytwórnię konserw owocowo-warzywnych w kraju. Podczas II wojny światowej przebywał Stanisław Fenrych w Tarnowie, dokąd został wysiedlony. Tu zajmował się produkcją szczotek oraz aktywnie działał w ruchu oporu. Następnie, po zakończeniu wojny w 1945 roku, przeniósł się do Leszna, gdzie podjął pracę w „Rolniku” i Spółdzielczości Samopomocowej. 27 października 1955 roku zmarł i pochowany został na cmentarzu przy ulicy Kąkolewskiej. Stanisław Fenrych uchodzi za pioniera przemysłu owocowo-warzywnego w Polsce.
http://www.muzeum.gostyn.pl/