Szanowni Państwo, zwracam się z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu kwestii, która mnie męczy od bardzo dawna.
Jestem rekonstruktorem - odtwarzam postać XV wiecznego rycerza polskiego na wydarzeniach rekonstrukcyjnych. Do tej pory występowałem pod herbem po matce, jednak wiedząc sporo o swojej rodzinie i szukając, by wiedzieć jeszcze więcej, natknąłem się na to https://kpbc.umk.pl/Content/187852/Maga ... HD_008.pdf
Jest tu wzmianka o pośle, który zwał się Lupa Podłowski. Wspomniany jest dwukrotnie, między innymi jako "najzaciętszy zwolennik
stronnictwa Bony i Kmity." Skoro był szlachcicem, skoro był szlachcicem, miał jakiś herb... Nie jestem w stanie jednak określić jaki, ponieważ nazwisko to nie figuruje w żadnym herbarzu... Frustrujące... Chciałbym móc występować pod herbem od swojego nazwiska, jednak nie mogę, bo nie wiem nawet jak on wygląda. W samej rodzinie było również paru posiadaczy ziemskich jeszcze do czasów drugiej wojny światowej. Władysław Podłowski był właścicielem majątku ziemskiego Bałuczyn.
Cóż, docenię każdą wskazówkę, nawet najdrobniejszą.
Z wyrazami szacunku - K.P.