40925. Łosoś świeży z rusztu

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Łosoś świeży z rusztu

Postprzez Ludwik » 11.01.2022

ŁOSOŚ ŚWIEŻY Z RUSZTU

Weź dzwono łososia, pokraj na kawałki dwa całe grubości mające; od ogona go nie trzeba tylko bliżej głowy, bo lepszy. Trzymaj go przez godzinę w przyprawie z soli, pieprzu, oliwy; obwiń potem w papier oliwą wysmarowany; połóż na ruszcie, niech się przez trzy kwadranse smaży; na wolnym ogniu; odyjm papier, wydaj rybę z kaparowym sosem, lub prosto z octem i oliwą.

:ksiazka:
Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
:choinka: Tradycja polskich potraw świątecznych
:!: Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje