40943. Brandada z Dorsza (Sztokfiszu) sławna południowa

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Brandada z Dorsza (Sztokfiszu) sławna południowa

Postprzez Ludwik » 22.01.2022

BRANDADA Z DORSZA (SZTOKFISZU) SŁAWNA POŁUDNIOWA

Gdy Dorsza odgotujesz, urządziwszy go jak w poprzednich przepisach, i odejmiesz ości; włóż go w moździerz i potłucz na massę; wlej w rądel najlepszej, jaką mieć możesz, oliwy prowanckiej łyżek dwie, dołóż tę massę z ryby; postaw na ogniu i bezustannie drewnianą mięszaj łyżką; gdy się zacznie gotować i gęśnić, przylewaj też ciągle mięszając, to łyżkę oliwy, to łyżkę sosu, w którym się ryba gotowała, tak, póki się papka nie zbyt rzadka wyrobi. Pięć minut przed wydaniem, dodasz czosnku i szczyptę pietruszki siekanej.

:ksiazka:
Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
:choinka: Tradycja polskich potraw świątecznych
:!: Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje