Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Mazurki i torty.

13.03.2012 11:26
Mazurki i torty.

W domach zamożnych, u zasobnych gospodyń, gdzie nie trudno o jaja, masło, gdzie są nawet i swoje orzechy można na święta wielkanocne, ku uciesze domowników, zrobić nie jeden mazurek. Mazurki robi się cienkie, najczęściej w kształcie niedużego czworoboku, a te szczególniej, które mają służyć do ozdoby stołu ze święconem, muszą być ładnie, lukrem przybrane, Innych przybierać nie potrzeba. Niektóre mazurki piecze się na opłatkach szerokich, by się nie łamały i łatwo z blach schodziły. Opłatki na ten ceł mają w dużych sklepach kolonjalnych albo składach aptecznych.
Torty robi się znowu na przyjęcia weselne, imieninowe i inne. Mogą służyć jako podarki imieninowe w rodzinie lub dla bliskich przyjaciół.
Każdy tort po upieczeniu powinien być ładnie na wierzchu przybrany. Można wypisać na nim litery lub krótkie imię tej osoby, dla której jest przeznaczony, lukrem, orzechami, migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową, czem się podoba i co się do tortu nadaje. Denko drewniane przykrywa się krążkiem papieru białego z ładnie wyciętemi ząbkami, na to wykłada się tort po upieczeniu i przybiera. Tort upiecze się w każdym szerokim, równym rondlu, ale najlepiej mieć formę z blachy, którą należy dobrze tłuszczem smarować i wysypywać mąką, albo tartą, przesianą bułką, by upieczone ciasto wyszło łatwo.
Kosztowny i trudny do zrobienia tort należy do zbytku, rozumna więc gospodyni unikać powinna takich, bo szkoda na nie i materjału i czasu. Te zaś, które tu podaję, są łatwe i niekosztowne.


Bibliografia

[Jadwiga Rymwid-Mickiewicz - przedwojenne zapiski prywatne]



Tradycja polskich potraw świątecznych
[skluczowe]wigilijnepotrawy, wielkanocnepotrawy
Przepisy wielkanocne w naszej Bibliotece
wielkanocnepotrawy