Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zawijaniec orzechowy (ok. 1910)

20.12.2008 11:09
150 g chudego twarogu przepuścić przez maszynkę, dodać do niego 6 łyżek mleka, 6 łyżek oliwy 75 gr cukru, cukru waniliowego, odrobinę soli. trzeć na gładką masę. 30 dkg mąki wymieszać z łyżą sody (paczką proszku do pieczenia), dodać sera, ugnieść ciasto i wywałkować prostokąt 35x45 cm. Z 20 dkg. zmielonych orzechów, 10 dkg cukru pudru, olejku migdałowego i jajka przygotować nadzienie. Rozsmarować na cieście, zawinąć w rulon, posmarować z wierzchu żółtkiem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 40 min.

Jeden z tradycyjnych polskich przepisów wigilijnych - Tradycja polskich potraw świątecznych
[skluczowe]wigilijnepotrawy