Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Babka zaparzana ukraińska

16.05.2013 21:31
Babka zaparzana ukraińska

Składniki:

3 13/4 litra mąki, 3 szklanki mleka, 2 kopy żółtek, 20 deka drożdży, soli, 1 1/2 szklanki masła, 3 szklanki cukru, skórka z jednej cytryny, 5 deka gorzkich migdałów, masło i sucharek do formy.

Sposób przygotowania:

Trzy szklanki mąki zaparzyć trzema szklankami kipiącego mleka i rozcierać, aby grudek nie było. Skoro ostygnie, wlać dwie kopy żółtek (mocno wybitych do białości), cedząc je przez sito z 1 1/2 szklanką drożdży, nakryć i postawić w cieple, aby podeszło. Skoro się dobrze podniesie, wsypać łyżeczkę soli, trzy litry mąki sypiąc po trosze, wyrabiać silnie przez pół godziny, wlać sklarowane wrzące masło, wybijać pół godziny; wsypać drobny cukier, otartą skórkę cytryny i trochę migdałów gorzkich, wybijać pół godziny, nakładać trzecią część formy i postawić w cieple, a jak tyle przybędzie, że forma prawie się napełni, wstawić do pieca, jak na chleb gorącego, na godzinę. Upieczone wyjąć gorące na poduszkę i bokiem obracać, póki nie ostygną.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938]



Tradycja polskich potraf świątecznych

wigilijnepotrawy