Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kotlet białowieski

16.05.2013 21:41
Kotlet białowieski

Składniki:

50 dag boczku, 1 łyżka stołowa mąki, ok 60 wieprzowiny od szynki, 2 łyżki mleka, 80 g zielonego groszku, pół cebuli, 2 jajka, 3 łyżki stopionego masła, sól.

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić na kawałki. Rozbić. Przygotować farsz - wieprzowinę od szynki pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać przesmażonej cebuli, soli, mąki i zielonego groszku, wymieszać, usmażyć i rozprowadzić wywarem mięsnym, tak by powstała niezbyt gęsta masa. Farsz ułożyć na kawałki boczku, zwinąć, formując "kiełbaski" smarowanej jajkiem i panierować w tartej bułce. Przygotowane "kiełbaski" obsmażyć, wstawić do piekarnika i dopiec. Podawać ze smażonymi ziemniakami.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]