Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Babka lwowska

16.05.2013 21:55
Babka lwowska

Składniki:

30 dag mąki, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, szklanka śmietanki, 10 żółtek, 25 dag masła, 4 dag otartej skórki cytrynowej, 20 dag rodzynek, 1/2 szklanki soku wiśniowego, sól, tłuszcz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do naczynia z drożdżami utartymi z cukrem, wymieszać ze śmietanką i żółtkami, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania stopniowego masła, skórkę cytrynową oraz opłukane i obtoczone w mące rodzynki, posolić. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjść z formy, polać sokiem i zaraz podawać

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]



wigilijnepotrawy