20609. Babka lwowska

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Babka lwowska

Postprzez Ludwik » 16.05.2013

Babka lwowska

Składniki:

30 dag mąki, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, szklanka śmietanki, 10 żółtek, 25 dag masła, 4 dag otartej skórki cytrynowej, 20 dag rodzynek, 1/2 szklanki soku wiśniowego, sól, tłuszcz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do naczynia z drożdżami utartymi z cukrem, wymieszać ze śmietanką i żółtkami, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania stopniowego masła, skórkę cytrynową oraz opłukane i obtoczone w mące rodzynki, posolić. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjść z formy, polać sokiem i zaraz podawać

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]


wigilijnepotrawy
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje