20612. Zupa rybacka

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Zupa rybacka

Postprzez Ludwik » 16.05.2013

Zupa rybacka

Składniki:

2 kg ryby, 30 dag żytniego czarnego chleba, 1 cebula, natka pietruszki, 1 szklanka śmietany 18%, 2-3 litry wody, ocet, 1 liść laurowy, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, umyć, większe pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka. Warzywa obrać, pokroić, dodać do ryb i zalać wodą. Całość gotować 45 minut. Wywar przecedzić, a następnie przetrzeć masę jarzynowo - rybną i dodać do wywaru. Zagotować, dodać łyżkę masła, zagęścić mąką wymieszaną z wodą; przyprawić solą do smaku, zagotować i zdjąć z ognia. Zaprawić zupę śmietaną. Podawać z siekaną nacią pietruszki.

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron