Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa rybacka

16.05.2013 21:58
Zupa rybacka

Składniki:

2 kg ryby, 30 dag żytniego czarnego chleba, 1 cebula, natka pietruszki, 1 szklanka śmietany 18%, 2-3 litry wody, ocet, 1 liść laurowy, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, umyć, większe pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka. Warzywa obrać, pokroić, dodać do ryb i zalać wodą. Całość gotować 45 minut. Wywar przecedzić, a następnie przetrzeć masę jarzynowo - rybną i dodać do wywaru. Zagotować, dodać łyżkę masła, zagęścić mąką wymieszaną z wodą; przyprawić solą do smaku, zagotować i zdjąć z ognia. Zaprawić zupę śmietaną. Podawać z siekaną nacią pietruszki.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]