Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pierogi leniwe smażone

17.05.2013 14:36
Pierogi leniwe smażone

Składniki:

1 kg sera białego, tłustego, 4 jajka, 8 dag mąki, masło do smażenia, śmietanka, cukier, sól.

Sposób przygotowania:

Ser przekręcić przez maszynkę. Utrzeć z jajkami, mąką i solą. Potem uformować wałek, lekko spłaszczyć zrobić kratkę tępą stroną noża, pokroić w romby o szerokości 3 cm. Kłaść partiami na rozgrzany w naczyniu tłuszcz, usmażyć, wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć z tłuszczem, polać śmietanką i posypać cukrem.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]