Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Łosoś po lwowsku

17.05.2013 14:39
Łosoś po lwowsku

Składniki:

1kg łososia, 30 dag filetów z łososia, 2 żółtka, 5 dag tartego chrzanu, 10 dag masła, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/4 szklanki śmietanki, 4 dag rodzynek, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sprawionego łososia umyć, przekroić wzdłuż na połówki, usuwając kość kręgosłupa, posypać przyprawami. Filety umyć, zemleć, wymieszać z żółtkami i chrzanem, doprawić, włożyć w miejsce usuniętego kręgosłupa, ułożyć na blasze, polać masłem, winem i śmietanką, dodać opłukanych rodzynek, posypać przyprawami i upiec. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]