Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pierogi ze świeżej kapusty z serem

17.05.2013 14:42
Pierogi ze świeżej kapusty z serem

Składniki:

Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, sól, pół szklanki wody, 4 dag masła, 2 dag bułki tartej.
Nadzienie: 80 dag kapusty, 20 dag twarogu, 5 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Twaróg przekręcić przez maszynkę. Cebulę usmażyć na złoty kolor. Kapustę umyć, pokroić na części, ugotować w posolonej wodzie, odcisnąć. Przekręcić przez maszynkę do mięsa, dodać do twarogu razem z cebulą, dodać soli, pieprzu, wymieszać. Przygotować ciasto. Ulepić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na półmisek. Bułkę tartą zrumienić na patelni razem z masłem, polać pierogi.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]