Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, sól, pół szklanki wody, 4 dag masła, 2 dag bułki tartej. Nadzienie: 80 dag kapusty, 20 dag twarogu, 5 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Twaróg przekręcić przez maszynkę. Cebulę usmażyć na złoty kolor. Kapustę umyć, pokroić na części, ugotować w posolonej wodzie, odcisnąć. Przekręcić przez maszynkę do mięsa, dodać do twarogu razem z cebulą, dodać soli, pieprzu, wymieszać. Przygotować ciasto. Ulepić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na półmisek. Bułkę tartą zrumienić na patelni razem z masłem, polać pierogi.
Życzymy smacznego!
Bibliografia
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]