Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Śledzie po litewsku

17.05.2013 14:46
Śledzie po litewsku

Składniki:

1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych grzybów. 4 cebule, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki oleju, pieprz, 10 dag kiszonych ogórków.

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć na noc, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w wodzie, w której się namoczyły. Filety śledziowe namoczyć przez 2 godziny często zmieniając wodę. Pokroić w dzwonka. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać grzyby razem z wywarem. Dusić przez chwilę, doprawić pieprzem i schłodzić. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]