20624. Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki:

10 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, 2 łyżki masła, 3 litry wody, liść laurowy, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć na noc zalewając 3 litrami wody. Następnie zagotować, dodać umytych, obranych jarzyn, przypraw i ugotować do miękkości. Po sporządzeniu wywaru grzybowo-jarzynowego, wyjąć grzyby i pokroić w paseczki, ponownie włożyć do wywaru. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do zupy. Zagotować

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]

Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron