20625. Bigos myśliwski

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Bigos myśliwski

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Bigos myśliwski

Składniki:

3 kg kapusty kiszonej, 3 kg kapusty białej, 70 dag kiełbasy, 70 dag boczku wędzonego, 10 ziaren jałowca, 1 cebula, inne przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Oddzielnie ugotować kapustę świeżą, po czym połączyć ją z kapustą kiszoną i gotować przez kilka godzin, aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania dodać ziarenek jałowca, podsmażonej cebuli, a na koniec pokrojonej drobno kiełbasy i boczku oraz przypraw

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron