20628. Żur podlaski

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Żur podlaski

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Żur podlaski

Składniki:

2 szklanki zakwasu, 2l wody, 50 dag kości, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 3 grzyby suszone, liść laurowy, sól, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Wlać wodę do garnka, włożyć kości, liść laurowy. Ugotować wywar, przecedzić, dodać zakwasu. Przesmażyć boczek i cebulę, dodać majeranku, wrzucić pokrojone grzyby i roztarty z solą czosnek, zmieszać z wywarem, zagotować i podprawić śmietaną. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub grochem.

Życzymy smacznego!




:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje