Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Żur podlaski

17.05.2013 14:51
Żur podlaski

Składniki:

2 szklanki zakwasu, 2l wody, 50 dag kości, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 3 grzyby suszone, liść laurowy, sól, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Wlać wodę do garnka, włożyć kości, liść laurowy. Ugotować wywar, przecedzić, dodać zakwasu. Przesmażyć boczek i cebulę, dodać majeranku, wrzucić pokrojone grzyby i roztarty z solą czosnek, zmieszać z wywarem, zagotować i podprawić śmietaną. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub grochem.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]