Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pączki lwowskie

17.05.2013 14:52
Pączki lwowskie

Składniki:

50 dag mąki, 10 dag masła, 10 żółtek, 5 dag drożdży, 3-4 łyżki miodu naturalnego, 1/2 szklanki śmietanki kremowej, 20 dag czekolady, 1/4 szklanki likieru pomarańczowego, tłuszcz, sól.

Sposób przygotowania:

Masło połączyć z żółtkami, drożdżami i miodem, dodać mąki, dokładnie wyrobić, wymieszać z ubitą śmietaną i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić. Formować kule o masie ok. dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzać tłuszcz, wkładać pączki, tak aby swobodnie pływały. Usmażone pączki wyjąć, osączyć na bibule i polać roztopioną czekoladą wymieszaną z likierem.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]