Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Sernik lwowski

17.05.2013 14:54
Sernik lwowski

Składniki:

2 kg sera twarogowego, 25 dag masła, 300 ml miodu naturalnego, 15 żółtek, 5 białek, 25 dag orzechów laskowych, 25 dag smażonej skórki pomarańczowej, laska wanilii

Sposób przygotowania:

Ser przekręcić przez maszynkę do mięsa, następnie utrzeć z masłem, miodem i żółtkami, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, startymi orzechami, startą skórką pomarańczową i roztartą wanilią. Przełożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]