20633. Zupa dziadowska

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Zupa dziadowska

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Zupa dziadowska

Składniki:

2 litry wody, 15 dag kaszy jęczmiennej, perłowej, 40 dag chleba, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawa do zup i sól.

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać i wrzucić do wrzącej wody, ugotować na wolnym ogniu często mieszając. Z chleba zrobić grzanki, krojąc go w kostkę i rumieniąc na maśle. Pokrojoną w kostkę w cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką i dodać śmietany, smażyć jeszcze kilka minut. Kaszę połączyć z cebulą, grzankami, doprawić. Gotować jeszcze 5 minut

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron