Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa dziadowska

17.05.2013 14:56
Zupa dziadowska

Składniki:

2 litry wody, 15 dag kaszy jęczmiennej, perłowej, 40 dag chleba, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawa do zup i sól.

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać i wrzucić do wrzącej wody, ugotować na wolnym ogniu często mieszając. Z chleba zrobić grzanki, krojąc go w kostkę i rumieniąc na maśle. Pokrojoną w kostkę w cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką i dodać śmietany, smażyć jeszcze kilka minut. Kaszę połączyć z cebulą, grzankami, doprawić. Gotować jeszcze 5 minut

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]