20634. Sznycel cielęcy

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sznycel cielęcy

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Sznycel cielęcy

Składniki:

40 dag cielęciny bez kości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 szklanka śmietany 18%, natka pietruszki, 1/2 szklanki mąki, łyżka masła, tłuszcz, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Umyte mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułki tartej, śmietany, posiekanej natki pietruszki i roztopionego masła, doprawić. Uformować sznycle, oprószyć mąką, kłaść na rozgrzany na patelni olej, zrumienić z obu stron, zalać śmietaną i dusić kilka minut na małym ogniu

Życzymy smacznego!




:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje