Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Karp wigilijny w galarecie

17.05.2013 14:58
Karp wigilijny w galarecie

Składniki:

karp świeży (ok. 1,5-1,7 kg), 2 cebule, pietruszka, marchew, 1/2 selera, łyżka cukru brązowego, natka pietruszki, 15g żelatyny spożywczej, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Jarzyny obrać, umyć i pokroić (należy pamiętać, że jarzyny w takiej formie w jakiej je teraz przygotujemy znajdą się w galarecie). Kawałki ryby i jarzynę zalać wodą (tak aby wszystko było dokładnie przykryte płynem) dodać cukru, soli i pieprzu i gotować pod przykryciem, aż ryba i jarzyny będą miękkie. W tym czasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Kawałki ryby delikatnie przełożyć na półmisek. Do wywaru wrzucić żelatynę, rozpuścić, zagrzać i zalać nim rybę. Studzić pod przykryciem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]


[skluczowe]wigilijnepotrawy
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy