20639. Wigilijna zupa migdałowa

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Wigilijna zupa migdałowa

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Wigilijna zupa migdałowa

Składniki:

1/2 szklanki ryżu, 20 dag słodkich migdałów, 2-3 migdały gorzkie, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, łyżka masła, garść rodzynek, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko. Migdały sparzyć, obrać i zemleć. Rodzynki opłukać i osączyć. Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia i po dosypaniu migdałów i rodzynek gotować na małym ogniu przez 15 minut. Podawać z ryżem włożonym do wazy z zupą albo ptysiowym groszkiem. Tuż przed podaniem można zaprawić zupę surowym żółtkiem

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje