Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Gołąbki wigilijne

22.05.2013 16:18
Gołąbki

Składniki:

2 główki kapusty
40 dkg. ryżu lub kaszy jaglanej
10 - 15 grzybków suszonych
3 łyżki masła
4 cebule
majeranek
zielenina, sól.

Sposób przygotowania:

Liście kapusty sparzyć (głąbiki powycinać) i postawić na kuchni, aby zmiękły. Grzybki ugotować w 1 1/2 litrze wody (którą dodaje się po trochu), odcedzić, smak użyć do farszu; grzybki utrzeć w maszynce, cebulę pokrajać i usmażyć na maśle, ryż sparzyć i dokładnie wymyć - wszystko to dobrze wymieszać, dać majeranku, kopru zielonego i trybulki. Farsz cienko nakładać na liście kapusty i zwijać je w trąbkę, układać w kamiennym garnku, na którego dno dać warstwę liści kapuścianych. Gołąbki przykryć również warstwą liści i zalać do poziomu lekko osoloną wodą i na wolnym ogniu długo gotować. Gołąbki są dobre, gdy wszystka woda się wygotuje, aby nie były wodniste. Na półmisku polać masłem ze szczypiorkiem lub porami, względnie podać z sosem grzybowym, koprowym, chrzanowym lub pomidorowym.

Uwaga: Do zawijania farszu zamiast liści kapusty można użyć liści buraka, podbiału lub rzewienia.

Wyjaśnienie: Trybulka /trymbulka/ - gwarowa nazwa szczypiorku. Rzewień to rabarbar.

Życzymy smacznego!

Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]



[skluczowe]wigilijnepotrawy