Strony rodzinne
Powstanie Styczniowe
Narzędzia
Ziemiaństwo
Materiały
Archiwum zdjęć
Forum
Kontakt
Zarejestruj się
lub
Zaloguj się
Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.
Strona główna
>
Forum
>
CZYTELNIA - Dynamiczne encyklopedie, słowniki, zbiory danych
>
Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje
>
Krupniczek jęczmienny z makowym mlekiem
Krupniczek jęczmienny z makowym mlekiem
Ludwik
22.05.2013 20:49
Krupniczek jęczmienny z makowym mlekiem
Składniki:
1 szklanka krup jęczmiennych, soli, szklanka maku na mleko.
Sposób przygotowania:
Rozkleić dobrze jęczmienne krupy, rozbić je do białości, zmieszać z makowym mlekiem, rozprowadzając gorącą wodą do należytej gęstości.
Ogrzać nie zagotowując i wydać.
Życzymy smacznego!
Bibliografia
[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]