Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Miód maliniak (2)

24.05.2013 16:46
Miód maliniak

Sposób przygotowania:

Ile litrów soku malinowego bez wody, tyle litrów mio­du patoki; jak się miód rozejdzie i obróci w płyn, zlać do butli lub jeszcze lepiej do nowej dębowej suchej baryłki, z lekka obwiązać otwór płótnem i tak zostawić, niech się fermentuje. Skoro fus opadnie, przefiltrować przez nowy worek sukienny, dobrze uwalony, znowu zlać do butli lub suchej baryłki dobrze wprzód siarką wykurzonej i nie prędzej zlewać do butelek, jak w pół roku po przefiltrowaniu. Zlewając do baryłki lub butli, trzeba trzecią część jej próżną zostawić dla lepszej fermentacji.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938]