Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pierniki łatwe

10.04.2009 16:15
Pierniki łatwe.

Cztery jajka rozbite ze szklanką cukru, dwie szklanki miodu roztopionego, czubatą łyżeczkę utłuczonego i przesianego badjanku, dwie łyżeczki sody zagnieść z taką ilością mąki, aby się zrobiło ciasto twarde, jak na kluski krajane. Wyrabiać trzeba długo, aż ciasto przestanie czepiać się rąk. Rozwałkować potem niezbyt cienko, wykrawać szklanką czy foremkami różnego kształtu pierniki, układać je w blachach potrząśniętych mąką i piec w piecu nie bardzo gorącym, najlepiej po chlebie.

Całuski miętowe.

Z wyżej opisanego ciasta wykrawać kieliszkiem malutkie krążki, a po upieczeniu smarować po wierzchu lukrem miętowym lub czekoladowym i. trochę jeszcze w picu obsuszyć.

[przedwojenne przepisy]
Jeden z tradycyjnych polskich przepisów wigilijnych - Tradycja polskich potraw świątecznych
wigilijnepotrawy