Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pieczeń cielęca, pospolita

19.05.2019 09:28
Pieczeń cielęca, pospolita

Białą i tłustą pieczeń cielęcą wybić mocno, wymyć i trochę wymoczyć. Oblać octem, osolić, za godzinę włożyć na rożen i piec na wielkim ogniu polewając masłem. Chcąc ją piec w piecu, należy nalać trochę wody lub buljonu do brytfanny, położyć krzyż z łuczywy brzozowej, a na nim pieczeń, aby nie przypadła do naczynia. Trzeba ją często przewracać i polewać topionem masłem, aby była soczysta i krucha. Na wydaniu osypać sucharkiem i zalać jej własnym sosem. Pieczoną na rożniu zalewa się masłem; jeżeli spora, potrzebuje półtory godziny czasu do upieczenia.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]